Disaster risk reduction / climate change adaptation

Current Articles | Search | Syndication

Miljoenen euro’s van Postcode Loterij om Filipijnen beter tegen rampen te beschermen

04-Feb-2014

Nieuw project in de Filippijnen Rode Kruis, Care Nederland en Wetlands International.

De Postcode Loterij stelt een extra bijdrage van meer dan 2 miljoen euro beschikbaar om inwoners van de Filipijnen beter voor te bereiden op natuurrampen. Dat werd gisteravond tijdens het Goed Geld Gala bekend gemaakt. Door tyfoon Haiyan, die eind vorig jaar over de eilandengroep heen raasde, werd opnieuw pijnlijk duidelijk hoe belangrijk dit soort hulp is. Duizenden Filipijnen kwamen om het leven en miljoenen raakten in een klap alles kwijt, hun huis en bron van inkomsten.  

 

Helaas staat deze zwaarste storm ooit, niet op zichzelf. Jaarlijks wordt het Aziatische land getroffen door orkanen, overstromingen en landverschuivingen. Vooral orkanen in combinatie met zware moessonregens veranderen regelmatig grote delen van de Filipijnen in een ravage. Samen met de Postcode Loterij kunnen we juist nu de veerkracht van de bewoners versterken en hen helpen om zich beter voor te bereiden en te beschermen vóórdat het volgende tyfoonseizoen zich aandient. In de eerste plaats om hun overlevingskans te vergroten. Maar ook om de schade die een natuurramp kan veroorzaken aan infrastructuur, gebouwen, landbouwgrond en vee te beperken.


Het Rode KruisCARE Nederland en Wetlands International werken op de Filipijnen al enige tijd nauw samen. Door de bijdrage van de postcodeloterij kunnen we de bestaande projecten uitbreiden met het project “Een Dijk van een Wijk”. Samen met lokale partners gaan we 150 wijken en hun 35.000 inwoners op Mindanao helpen om beter voorbereid te zijn op rampen. In samenwerking met de inwoners en lokale overheden zal bekeken worden welke maatregelen hiervoor moeten worden uitgevoerd. Voorbeelden van maatregelen zijn de implementatie van een waarschuwingssysteem, het ophogen van huizen, de bouw van een evacuatiecentrum en het aanplanten van mangrovebomen als natuurlijke buffer.

Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: ‘Het is waarschijnlijk dat met een veranderend klimaat de rampen op de Filipijnen alleen maar zullen toenemen. Met de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen we tienduizenden mensen op de Filipijnen beter voorbereiden op rampen en tegelijkertijd laten zien hoe belangrijk het is om meer te investeren in preventie en voorbereiding’.


Voor meer informatie: 

Merlijn Stoffels, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis: 06-54918481 of mstoffels@redcross.nl

Mariëlle van Stiphout, woordvoerder CARE Nederland: 06-55165962 of stiphout@carenederland.org

Pieter van Eijk, woordvoerder Wetlands International: +31 (0) 318 660 129 of Pieter.VanEijk@wetlands.org

 

Press contact

Communications and Advocacy Department
Email: communications@wetlands.org